Генко Генков. Търсене на образа
100 години от рождението на художника
14 юни - 19 ноември 2023 г.

През 2006 г. Софийска градска художествена галерия представи Генко Генков с произведения, повечето от които създадени в периода 2002 до 2006 година. Това бе последната самостоятелна изложба на художника приживе.
Днес, седемнадесет години по-късно, по повод 100 години от рождението му екипът на галерията подготви две изложби в залите си и във филиала – Галерия-музей „Дечко Узунов“. Експозициите в различните пространства дават възможност за среща с разнообразни аспекти от неговото творчество.
В залите на СГХГ настоящата ретроспективна изложба представя над сто творби на Генко Генков, създадени в периода от 1949 до 2005 г. Създал огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер, и творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники, за да придаде контраст и сила на цвета. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила.
Генко Генков рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, за да ни остави различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски – понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, и не рядко меланхолични, сътворени и с най-разпознаваемата огнена палитрата и с деликатни цветови съчетания.
По време на изложбата всяка седмица в залите на СГХГ ще бъде представяна по една допълнителна творба.
В галерия-музей „Дечко Узунов“ експозицията „Търсене на образа“ предлага среща със запазените академични етюди, ранни и по-късни рисунки с молив, въглен и креда, както и опитите в областта на графиката – литография и офорт.
Годишнината ще бъде отбелязана и с издание, състоящо се от албум, биография и каталог на негови произведения. Това е първият опит за систематизиране на огромното творчество на автора. Двуезичният каталог се реализира с подкрепата на програма „Култура“ към Столична община.
Изложбата се организира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Национален дарителски фонд „13 века България“, с медийното партньорство на БТА и със съдействието на държавни, общински и частни колекции от София и страната.
По повод юбилея ще бъде валидирана марка в блок, осъществена с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията.
Екип:
Куратори: Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева, асистент куратор: Ана Топалова.
Дизайн на зали в СГХГ и „Дечко Узунов“ и рекламни материали: Надежда Олег Ляхова.
Реставратори: Илинка Чергарова, Милан Михайлович, Светлана Христова.

Глава, 1963 литография, 47 х 32 см, Художествена галерия Димитър Добрович, Сливен

Голи тела, 1957 въглен, хартия, 35 х 25 см Художествена галерия Димитър Добрович, Сливен