Програма НАСЛЕДСТВО

Фрагменти от Европа

В изкуството най-плъзгавото, най-опасното е да се увлечеш в модното. И в подражателството. Ако подражаваш, лесно можеш да постигнеш известен успех. Но той е временен. Вечното е онова, което ще преживей. Което ще преживей и смъртта ти, и онова произведение, което направиш в момента, трябва да се цени колкото може по-дълги години. Тогава вече можеш да си спокоен, че наистина си творил изкуство, което заслужава да бъде признато…

Дечко Узунов, вестник „Поглед”, брой 47, 1983 г.

През февруари екипът на Софийска градска художествена галерия представя официално новия си филиал – Художествена галерия „Дечко Узунов”. Намираща се на булевард „Драган Цанков” № 24, къщата на твореца и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986) е превърната в музей още преди повече от десетилетие, който отново е част от музейната мрежа на СГХГ. Той се състои от изложбена зала и ателието на художника, в което се съхраняват над 13 хиляди негови живописни и графични творби. По-голямата част от произведенията, изпълнени в маслена техника са познати на публиката, но сред хилядите листове с акварели, рисунки, проекти и скици на Дечко Узунов остават все още доста интересни и непоказвани произведения.
Изложбата „Фрагменти от Европа” е посветена на Европейската година на културното наследство. В нея са представени десетина от държавите, до които Дечко Узунов пътува. През живота си художникът има възможността да посети почти всяка европейска страна, както и да види някои от Азия, Северна и Южна Америка. Подбраните пейзажи разкриват различни гледки от Франция, Италия, Турция, Гърция и др.. Изложбата е придружена и от кратки текстове, в които се проследява кога художникът е бил в страната и кои са културните и природни обекти, избрани да бъдат вписани в световния списък на ЮНЕСКО.

Дечко Узунов
Рилски манастир, 60-те години на ХХ в.

Дечко Узунов
Пейзаж (Метеора), края на 60-те години на ХХ в.

Дечко Узунов
Пирея, 1934

Дечко Узунов
Дубровник, 1966

Дечко Узунов
Генуа, ок. 1966

Дечко Узунов
Истанбул, 1943